Coraz częściej słyszy się o znajdowanych śladach oleju w chlebie, czekoladzie czy płatkach śniadaniowych. Jako możliwe źródła błędów produkcyjnych określono, między innymi, oleje służące jako środki smarne w maszynach produkcyjnych oraz opakowania zanieczyszczone olejem. Przy czym bezpieczna produkcja żywności jest całkiem łatwa – BOGE jest specjalistą w wytwarzaniu bezolejowego sprężonego powietrza.
Zasadniczo wszelkie technologie, które mają kontakt z żywnością, powinny być bezolejowe. Obowiązuje to szczególnie sprężone powietrze, które spełnia kluczową rolę przy produkcji żywności: czy to przy transporcie mąki, napełnianu butelek wina, sortowaniu liści sałaty czy też czyszczeniu opakowań – sprężone powietrze klasy 0 jest wymogiem, aby w interesie zdrowia konsumenta produkować bezpieczne produkty żywnościowe. Częstokroć zapomina się jednakże, iż rozstrzygająca rolę odgrywa jakość powietrza zasysanego przez sprężarki.
Wielu producentów przyrzeka „klasę 0“ dla swoich produktów, bez wyraźnego ograniczenia: można to zagwarantować tylko wtedy, gdy powietrze zasysane przez sprężarkę także spełnia wymogi klasy 0. Dla przypomnienia: w 2001 roku norma ISO 8573-1 została przerobiona i rozszerzona o „klasę 0“. Do tej kategorii przyporządkowane są sprężarki, których wytworzone sprężone powietrze zawiera ilości oleju mniejsze niż wykazane przez sprężarki klasy "1". BOGE rozróżnia to jednakże głębiej: chociaż dostarczamy kompletne bezolejowe systemy jak HST, typoszereg PO i sprężarki spiralne, które mogą wytwarzać powietrze klasy 0, uświadamiamy, iż rezultat ostatecznie zależy od jakości powietrza zasysanego. Teoretycznie, w idealnych warunkach, nawet sprężarka BOGE z wtryskiem oleju typoszeregu S może dostarczać powietrze klasy 0. Tylko technologii BOGE BLUEKAT nie dotyczy żadne z ograniczeń: te modele bardzo efektywnie wypalają węglowodory, które mogą znajdować się w zasysanym powietrzu. Jakość gwarantowana.
Bezolejowe „klasy 0“, bez ograniczeń Technologia BOGE BLUEKAT jest jedyną, która niezależnie od jakości powietrza zasysanego gwarantuje bezolejowość „klasy 0“. Sprężarki te funkcjonują wraz z katalizatorem, który w reakcji chemicznej przekształca węglowodory w wodę i CO2. | Bezolejowe „klasy 0“, jeśli powietrze zasysane to umożliwia BOGE HST, PO oraz sprężarki spiralne sprężają absolutnie bezolejowo i nie posiadają obiegów oleju w swojej konstrukcji. Dlatego też wytwarzają 100% bezolejowe powietrze klasy 0, gdy powietrze zasysane przez sprężarki także odpowiada jakości klasy 0. |
Bezolejowe „klasy 0“, pomimo systemu olejowego w sprężarce Sprężarki BOGE SO sprężają bezolejowo, chociaż używają oleju do smarowania przekładni, w "klasie 0". Założeniem jest fakt, iż powietrze zasysane także odpowiada "klasie 0". | Techniczne powietrze bezolejowe poprzez uzdatnianie Także sprężarki smarowane olejowo mogą wytwarzać techniczne powietrze bezolejowe. Do tego celu stosuje BOGE specjalne systemy uzdatniania powietrza. |
SPRĘŻARKA ŚRUBOWA BOGE BLUEKAT
Ten typoszereg używa sprawdzonej technologii konwertera, tak aby we wszystkich warunkach uzyskać sprężone powietrze klasy 0. Idealne rozwiązanie dla instalacji w warunkach przemysłowych.
Te innowacyjne sprężarki zostały tak skonstruowane, iż wspólny system napędu i sprężania pracuje bez smarowania, tzn. bez najmniejszej kropli oleju.
Nasze sprężarki spiralne funkcjonują na zasadzie abslolutnie bezolejowego sprężania i wytwarzają wyskojakościowe sprężone powietrze klasy 0, pod warunkiem, iż zasysane powietrze także jest tej jakości
Także nasze bezolejowe sprężarki tłokowe wytwarzają wysokojakościowe bezolejowe sprężone powietrze szczególnie istotne we wrażliwych zastosowaniach
Te modele przekonują inteligentna konstrukcją i innowacyjnym sposobem pracy, zapewniającym szczególnie bezpieczne i efektywne wytwarzanie bezolejowego spręzonego powietrza