Olej sprężarkowy jest niezwykle istotny. Olej we wnętrzu konstrukcji sprężarek smarowanych olejowo nie tylko chroni powierzchnie łożysk przed zużyciem, ale ma także inne zadania. Olej sprężarkowy różni się znacznie, aniżeli inne lubrykanty we wnętrzu typowych maszyn, dlatego, też najlepiej przestrzegać okresów serwisowych sprężarki.
Olej BOGE Syprem 8000 S – ten rewolucyjny produkt wspaniale redukuje resztkową zawartość oleju w sprężonym powietrzu. Zapewnia to także wyraźne oszczędności energetyczne – unikalna korzyść na rynku syntetycznych olei. Syprem 8000 S redukuje resztkową zawartość oleju w sprężonym powietrzu do wartości mniejszej niż 3 mg/m3. Osiągnięto to poprzez niższą lotność oraz stabilną lepkość, które pozytywnie wpływają na zachowanie się w podwyższonej temperaturze zmniejszając przedostawanie się oleju w postaci aerozolu do sprężonego powietrza do nawet 90%. Przy zastosowaniu oleju BOGE Syprem S można osiągnąć do 5% zmniejszenia zapotrzebowania na energię. Ponieważ Syprem S jest olejem w pełni syntetycznym, oznacza to, iż jest odporny na utlenianie i odparowywanie oraz jest przeznaczony do absorbcji ciepła wytwarzanego przez sprężarkę.
Olej SYPREM S został opracowany celem zmniejszenia tarcia oraz zużycia elementów rotujących sprężarki a ponadto wydłużenia cykli serwisowych oraz zmniejszenia koniecznych nakładów serwisowych. Generalnie każdy rodzaj oleju ma inne zalecane czasokresy wymian w zależności od godzin pracy i warunków operacyjnych. Pod tym względem w pełni syntetyczny olej BOGE Syprem S, cieszy się bardzo dobrą opinią z powodu długiego czasokresu wymiany – co 9000 roboczogodzin.
Do zastosowań w przemyśle spożywczym lub farmaceutycznym BOGE poleca olej syntetyczny BOGE Foodlub. Duża stabilność utleniania oleju BOGE Foodlub pomaga przy minimalizacji osadzania się w sprężarce pozostałości po procesie utleniania zapewniając wydłużone czasokresy wymiany oleju i redukując koszty serwisu urządzeń przy jednoczesnym spełnieniu rygorystycznych wymagań regulacji NSF H1 (ang. NSF National Sanitation Foundation.) Klasyfikacja NSF H1 oznacza środek smarny do incydentalnego kontaktu z żywnością o tolerancji zanieczyszczeń poniżej 10 ppm. W przypadku zastosowania oleju sprężarkowego BOGE Foodlub, należy przestrzegać częstszych interwałów wymian oleju ze względu jego odmienne właściwości. Olej wymieniamy co 3000 roboczogodzin.
O roli oleju sprężarkowego pisaliśmy już we wcześniejszym artykule: https://bogepolska.pl/post/dlaczego-olej-sprezarkowy-jest-tak-wazny