Olej we wnętrzu konstrukcji sprężarek smarowanych olejowo nie tylko chroni powierzchnie łożysk przed zużyciem, ale ma także inne zadania. Olej sprężarkowy różni się znacznie, aniżeli inne oleje w konstrukcji typowych maszyn.

We wnętrzu sprężarki, olej działa także jako uszczelniacz pomiędzy rotorami sprężarki, wspomagając proces sprężania. Ponadto ciepło wytwarzane w procesie sprężania jest absorbowane przez olej i odprowadzane przez chłodnicę oleju.

Oleje sprężarkowe występują w dwóch zasadniczych wersjach: jako oleje mineralne, np. BOGE 3000plus oraz oleje syntetyczne, np. BOGE Syprem S czy wersja do kontaktu z produktami spożywczymi BOGE FoodLub-H1 S. Zawierają one dodatki, tak aby usprawnić ich działanie: przeciwutleniacze, środki zmniejszające ryzyko spieniania oraz zwiększające absorbcję wilgoci a także różne czyszczące detergenty.

W przypadku braku wymiany oleju w odpowiednim czasie, powyższe dodatki przestają działać niejako zużywając się. Zasadniczo oznacza to, iż olej nie do końca spełnia swoją rolę. Proces ten nazywamy starzeniem się oleju. Olej sprężarkowy, który utracił swoje właściwości nie chroni łożysk przed ich zużyciem, a także tworzy rodzaj lakieru, który pokrywa wnętrze elementów sprężających, redukując efektywność wymienników ciepła.

Aby temu zapobiec przede wszystkim należy używać oleju zalecanego w instrukcji obsługi. Użytkownik stosujący oryginalne oleje BOGE może być pewny, iż zostały one rygorystycznie przetestowane, tak aby zapewnić maksymalną niezawodność, wydajność, efektywność oraz bezpieczeństwo. Ponadto należy przestrzegać interwałów wymiany oleju. Jest to gwarancją ekonomicznej pracy sprężarki oraz jej niezawodności w ciągu jej całego cyklu życia.