Sprężarki dla branży piekarniczej

Sprężarki BOGE serii S-4 w branży piekarniczej

Ponieważ cena mąki jest zmienna na przestrzeni lat producenci z branży piekarniczej będą analizować każdy aspekt procesu produkcyjnego celem oszczędności wydatków. Wiele z tych firm polega na sprężonym powietrzu i dlatego inwestycja w niezawodną i energooszczędną sprężarkę będzie się opłacać.

Polska to jeden z największych producentów żywności w Europie – produkcja artykułów spożywczych stanowi ok. 16% całkowitej produkcji sprzedanej przemysłu oraz zapewnia zatrudnienie ok. 400 tysiącom osób – tym samym jest to też największy sektor przetwórstwa przemysłowego. Znaczącą pozycję w polskim przemyśle spożywczym mają branża piekarnicza i ciastkarska, których udział wynosi od 5,9% do 7,4% wartości produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego

sprężarka branża piekarnicza

Wymagające środowisko operacyjne

Renomowani producenci z branży piekarniczej polegają na sprężonym powietrzu wysokiej jakości, które służy m.in. do transportu pneumatycznego z silosów do innych miejsc produkcyjnych w zakładzie. Zwykłe sprężarki mogą mieć kłopoty w tak wymagającym środowisku powodując dodatkowy koszt produkcyjny. W trakcie transportu pyły mąki dostają się bowiem do otaczającego powietrza. Może być to istotne dla wielu typów sprężarek. Pył z mąki może zakłócać działanie elektrycznych napędów, jak też zasysane powietrze z otoczenia i wszelkie zawarte w nim zanieczyszczenia mogą prowadzić do zatykania chłodnic.  Oznacza to, iż muszą być one cyklicznie czyszczone – zwiększając koszt serwisowy.

Konstrukcja zapewniająca czystość

Konstrukcja sprężarek śrubowych BOGE serii umożliwia ich zastosowanie w takim środowisku operacyjnym. Rozstrzygający jest fakt użycia własnego stopnia śrubowego BOGE Effilence© w wersji “IntegrateDrive”. Oprócz zmniejszenia poboru energii o ok. 8% w stosunku do poprzednich modeli, zintegrowana przekładnia stopnia śrubowego jest hermetycznie uszczelniona, co oznacza iż zanieczyszczenia nie mogą przedostać się do wnętrza. Zmniejsza to nakłady serwisowe i gwarantuje cykl życia stopnia śrubowego do ponad 36.000 godzin roboczych. Duże chłodnice zwiększają interwały serwisowe pomiędzy każdorazowym ich czyszczeniem. Wszelkie funkcjonalne obszary konstrukcyjne sprężarki zostały opracowane z naciskiem na łatwość serwisowania, chłodnice oleju i powietrza są łatwo dostępne.

Optymalne sterowanie

Tylko nowoczesna koncepcja sterowania może zabezpieczyć  ten ogromny wzrost efektywności i niezawodności. Inteligentny, rozpoznający tendencje sterownik znacznie wydłuża okres żywotności instalacji. Focus Control© 2.0 przewiduje stan pracy urządzenia i automatycznie nastawia się na przebieg zmian ciśnienia i temperatur. Focus Control© 2.0 umożliwia monitoring do 4 sprężarek bez konieczności instalacji sterownika nadrzędnego. Tak więc optymalnie wykorzystuje się potencjał instalacji oraz przedłuża żywotność urządzeń. Te atrybuty kwalifikują sprężarkę generacji S-4 między innymi do pracy trzyzmianowej.

Niska emisja hałasu

Nowa sprężarka generacji S-4 BOGE pracuje ekstremalnie cicho z poziomem hałasu 69 dB(A). dlatego też znakomicie nadaje się do środowiska operacyjnego wrażliwego na natężenie hałasu. Bezwibracyjnie połączone elementy sprężarki są kluczem niskiej emisji hałasu. BOGE odizolowało separator oleju od ramy montażowej oraz obudowy dźwiękochłonnej, tak iż problem przenoszenia drgań przestał wręcz istnieć. Cichy tryb pracy maszyny umożliwia jej instalację w środowisku wrażliwym na hałas, np. w bezpośredniej bliskości ludzkich stanowisk pracy.

W obliczu fluktuacji cen mąki zakłady piekarnicze będą musiały osiągnąć wzrost wydajności, aby zachować rentowność. Inwestycja w niezawodną i wydajną sprężarkę to jeden ze środków, które mogą podjąć, aby zapewnić sobie utrzymanie.