Przemysł spożywczy podlega surowym przepisom, dlatego konieczne jest przestrzeganie Dyrektywy WE 852/2004 dotyczącej higieny środków spożywczych oraz Dyrektywy Maszynowej WE 42/2006. Powietrze procesowe musi być utrzymywane w higienicznej czystości. Nie może również zawierać oleju. Dzięki koncepcji technologicznej sprężarek, BOGE oferuje certyfikowane systemy, które dzięki licznym modyfikacjom produktów i szerokiej gamie akcesoriów doskonale nadają się do zastosowań w przemyśle spożywczym.
Zasadniczo wszelkie technologie, które mają kontakt z żywnością, powinny być bezolejowe. Obowiązuje to szczególnie sprężone powietrze, które spełnia kluczową rolę przy produkcji żywności: czy to przy transporcie mąki, napełnianiu butelek wina, sortowaniu liści sałaty czy też czyszczeniu opakowań – sprężone powietrze klasy 0 jest wymogiem, aby w interesie zdrowia konsumenta produkować bezpieczne produkty żywnościowe. Częstokroć zapomina się jednakże, iż rozstrzygająca rolę odgrywa jakość powietrza zasysanego przez sprężarki.
Dostosowanie do norm dla maszyn bezolejowych
BOGE nie ma problemu z przestrzeganiem przepisów dla maszyn w przemyśle spożywczym. Sprężarki pracują zgodnie z normą ISO 8573-1, klasa 0(całkowita bezolejowość), co minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia linii produkcyjnej środkami smarnymi. Produkty w przemyśle spożywczym bardzo często mają kontakt z powietrzem procesowym, dlatego też wszelkie operacje muszą być wykonywane w ścisłej zgodności z zasadami higieny.
Co właściwie oznacza „klasa 0“?
„Klasę 0“ można potwierdzić tylko wtedy, gdy powietrze zasysane przez sprężarkę także spełnia wymogi klasy 0. Dla przypomnienia: w 2001 roku norma ISO 8573-1 została przerobiona i rozszerzona o „klasę 0“. Do tej kategorii przyporządkowane są sprężarki, których wytworzone sprężone powietrze zawiera ilości oleju mniejsze niż wykazane przez sprężarki klasy 1. BOGE rozróżnia to jednakże głębiej: chociaż dostarcza kompletne bezolejowe systemy jak typoszereg sprężarek tłokowych PO czy sprężarki spiralne, które mogą wytwarzać powietrze klasy 0, uświadamia, iż rezultat ostatecznie zależy od jakości powietrza zasysanego. Teoretycznie, w idealnych warunkach, nawet sprężarka BOGE z wtryskiem oleju typoszeregu S może dostarczać powietrze klasy 0. Tylko technologii BOGE BLUEKAT nie dotyczy żadne z ograniczeń: te modele bardzo efektywnie wypalają węglowodory, które mogą znajdować się w zasysanym powietrzu.
Rożnice pomiędzy powietrzem „klasy 0“ oraz „bezolejowym“
BEZOLEJOWE „KLASY 0“, BEZ OGRANICZEŃ | BEZOLEJOWE „KLASY 0“, JEŚLI POWIETRZE ZASYSANE TO UMOŻLIWIA |
---|---|
Technologia BOGE BLUEKAT jest jedyną, która niezależnie od jakości powietrza zasysanego gwarantuje bezolejowość „klasy 0“. Sprężarki te funkcjonują wraz z katalizatorem, który w reakcji chemicznej przekształca węglowodory w wodę i CO2. | Sprężarki tłokowe BOGE PO oraz sprężarki spiralne EO sprężają absolutnie bezolejowo i nie posiadają obiegów oleju w swojej konstrukcji. Dlatego też wytwarzają 100% bezolejowe powietrze klasy 0, gdy powietrze zasysane przez sprężarki także odpowiada jakości klasy 0. |
Bezolejowe „klasy 0“, pomimo systemu olejowego w sprężarce | Techniczne powietrze bezolejowe poprzez uzdatnianie |
Sprężarki śrubowe BOGE SO sprężają bezolejowo, chociaż używają oleju do smarowania przekładni, w klasie 0. Założeniem jest fakt, iż powietrze zasysane także odpowiada klasie 0. | Także sprężarki smarowane olejowo BOGE S mogą wytwarzać techniczne powietrze bezolejowe. Do tego celu stosuje BOGE specjalne systemy uzdatniania powietrza. |